Er zijn veel verschillende soorten camera’s waarmee je foto’s kan schieten. Het is belangrijk om te kijken wat voor soort camera bij jou past. Hier komt je achter wanneer je verschillende camera’s uitprobeert. Het is daarnaast belangrijk om te weten wat de verschillen zijn tussen verschillende camera’s. In deze blog geven we je een aantal van deze verschillen zodat jij weet welke fotocamera je kan gaan uitproberen.

Compact fotocamera

Veel fotografen beginnen met een compact camera. Door het kleine formaat en lichte gewicht neem je dit soort camera's gemakkelijk mee. Handig voor dagelijks gebruik en natuurlijk voor op vakantie. Compact camera's zijn gemakkelijk te gebruiken omdat ze bijna volledig automatisch zijn. Er zijn ook compacte "high-end" camera's op de markt voor fotografen die meer controle willen over hun eigen instellingen. Deze camera’s kan je gemakkelijk meenemen en je hebt voor relatief weinig geld een goede optie om bijvoorbeeld vakantiefoto’s te maken.

Een systeemcamera

Bij een systeemcamera schijnt het licht direct op de sensor. De elektronische zoeker of het achter scherm toont onmiddellijk het beeld dat door de sensor is vastgelegd. De grootte van de beeldsensor heeft invloed op de beeldkwaliteit. De beeldsensor is de "gevoelige plaat" van een camera. Systeemcamera's hebben een sensorgrootte variërend van circa 2 tot ruim 4 centimeter. Ter vergelijking: er zijn ook sensoren van maar een halve centimeter, zoals in sommige smartphones

Spiegelreflex fotocamera

Om te begrijpen hoe een spiegelreflexcamera werkt, duiken we eerst in de techniek. SLR wordt ook wel DSLR genoemd, wat staat voor Digital Single Lens Reflex. Het beeld dat je wilt fotograferen gaat door de lens naar de spiegel (vandaar de naam). Deze spiegel kaatst het beeld vervolgens omhoog in het prisma, en het prisma zorgt ervoor dat het beeld correct wordt weergegeven als je door de zoeker kijkt (ook wel oculair genoemd). Om een ​​foto te maken, drukt je op de ontspanknop en de spiegel komt omhoog. De sluiter gaat open en het beeld wordt naar de beeldsensor gestuurd gedurende de door jou ingestelde belichtingstijd (daarover later meer).

Belangrijke tips bij de aanschaf

Het is belangrijk om je goed te verdiepen in de verschillende soorten camera’s. Dit kan je doen door bijvoorbeeld deze blog te lezen en reviews te kijken op bijvoorbeeld YouTube. Hierdoor krijg je een goed beeld van de soorten camera’s en alle functies die het met zich meebrengen. Uiteindelijk zal je erachter komen dat de verschillende functies steeds uitgebreider worden naarmate je er meer in verdiept.