Een airco installeren in je woning is misschien een dure investering, maar het is wel een aanrader.  De laatste jaren zijn er steeds meer hittegolven en stijgen de temperaturen meer en meer. Dit geldt niet alleen voor België, maar eigenlijk ook voor Europa en heel de wereld. Het is niet eenvoudig om bij deze temperaturen verkoeling te zoeken als je bijvoorbeeld geen zwembad hebt. Eenmaal de warmte binnen zit, is het heel moeilijk om ze terug buiten te krijgen.

Welke soorten airco bestaan er?

Je hebt verschillende airco’s. In eerste instantie kan je kiezen tussen een mobiele airco en een vaste airco. Het voordeel van een mobiele airco is dat deze verplaatst kan worden van kamer naar kamer. Belangrijk om te weten is dat zo’n airco al snel een dertigtal kilo weegt. Heel eenvoudig de trap opnemen, lukt dus niet. In de meeste gevallen wordt er dan ook gekozen voor een vaste airco.

Elke airco heeft minstens een airco unit en een buitenunit. Dit wordt ook wel een airco split unit genoemd. Afhankelijk van het aantal kamers dat je graag wil verwarmen, kan je kiezen tussen een single split airco, voor één kamer, en een multi split airco, voor meerdere kamers.

Waarom een airco aankopen?

Tegenwoordig kan je ook een airco split unit aankopen die naast verkoelen ook een ruimte kan opwarmen. Wanneer je wil verkoelen, wordt de warme lucht uit de ruimte getrokken door de airco die in huis hangt. Daaruit wordt de warmte verwijderd en door de buitenunit uit het huis geblazen. Bij verwarmen wordt de koele lucht uit de ruimte getrokken en wordt de koude uit het huis geblazen.

Een airco kan dus met andere woorden een goed alternatief zijn voor centrale verwarming.

Daarnaast doet een airco ook meer dan enkel maar verwarmen of koelen. Het kan vaak ook de lucht in een ruimte zuiveren. Stofdeeltjes, pollen of rook worden dan uit de lucht gehaald. Ideaal wanneer jij of iemand van je huisgenoten een allergie heeft.

Airco’s zijn over het algemeen ook heel energiezuinig. Ze halen ongeveer 75% van hun energie uit de buitenlucht waardoor het verbruik van elektriciteit zeer beperkt is. Dat zie je dan ook weer terug op je factuur. Alle beetjes helpen!

Daarnaast zorgen airco’s ook voor een betere productiviteit of een betere slaapkwaliteit. Wanneer het te warm is in je woning, heb je niet veel fut om ook maar iets te doen. In een te warme slaapkamer is ook heel moeilijk om in slaap te vallen. Een airco kan in beide gevallen een goede oplossing zijn!