Ik droom al jarenlang van een grote tuin met gigantische vijver. Prachtig vind ik dat, al die vissen en plantjes waar je uren naar kunt kijken. Tijdens het oriënteren op de aanleg van een vijver stuitte ik op de vijverpomp van Oase, waardoor ik me bewust werd van het feit dat een vijver echt niet zonder vijverpomp kan. Ik dacht altijd dat je gewoon een gat of bak met water kon vullen en de natuur zijn werk kon laten doen. Niets is echter minder waar, want een vijverpomp is echt wel nodig om het water schoon te houden en een schone omgeving voor de vissen te creëren.

Wat doet een vijverpomp precies?

Er zijn verschillende redenen waarom een vijverpomp kopen nodig is. Allereerst zorgt deze pomp ervoor dat er meer zuurstof in het water komt. Dit doet hij met een ingenieus systeem dat bubbeltjes creëert, die in het water terechtkomen. Dit is nodig voor alles wat in het water leeft, dus zowel voor de vissen als de plantjes. In zuurstofrijk water is simpelweg meer leven mogelijk, wat heel logisch klinkt, niet?

Daarnaast zorgt een vijverpomp er tevens voor dat het water gereinigd wordt. Dit is in feite in elke vijver nodig, voornamelijk doordat het stilstaand water betreft. Er is geen stroming, en dus kunnen afvalstoffen en vuil niet worden afgevoerd. Een vijverpomp kopen lost dit probleem op, want deze reinigt het water op ingenieuze wijze. Niet alleen is dit gezonder voor alles wat in het water leeft, maar de vijver ziet er daardoor ook nog eens veel mooier uit. Hoe helderder het water, hoe mooier de vijver en hoe meer je er dus van zult genieten.

Andere voordelen van vijverpompen

Los van het schone en zuurstofrijke water zorgen vijverpompen er ook voor dat het water in beweging blijft. Dit is vooral handig in de winter, zeker als het vriest. Als je wilt voorkomen dat het water bevriest dan kun je er met een goede vijverpomp voor zorgen dat dat niet gebeurt. De vissen blijven dan zichtbaar, en de vijver ziet er mooier uit. Als het echter te koud wordt moet je de pomp uitschakelen, want dan loop je het risico dat het water wat er doorheen loopt bevriest en de pomp zo van binnenuit barst.

Ik ben in ieder geval overtuigd van de noodzaak van een goede vijverpomp, en heb geen beter exemplaar kunnen vinden dan de vijverpomp van Oase. Deze gaat dus op mijn verlanglijstje, en ik droom nog even verder over die prachtige, grote vijver in mijn toekomstige tuin…