Er is heel erg lang gezocht naar een alternatief voor eiwitten in hondenvoeren. Ondertussen lijkt die te zijn gevonden met insecteneiwit. We willen steeds beter duurzaam hondenvoer, de vraag ernaar lijkt wel elke week verder te groeien. Hondenvoer met insecteneiwit lijkt het perfecte alternatief.

Over heel de wereld consumeren huisdieren 20 procent van al het vlees en vis

Het is een gegeven dat de huisdieren over heel de wereld zo rond de 20 procent van het vlees en de vis in heel de wereld consumeren. Dat percentage zal waarschijnlijk in de toekomst alleen maar verder toenemen. Om die reden zijn echt snel alternatieven noodzakelijk, dierlijke eiwitten kunnen in dat kader een prima alternatief zijn. Insecten vormen hoe dan ook een zeer interessante bron van eiwit. Ze hebben een erg hoog reproductievermogen en de voedingskwaliteit staat als uitstekend bekend. Het afval kan bovendien als voer gebruikt worden. Bovendien kunnen insecten voor hondenvoer met insecteneiwit geteeld worden uit bijproducten en uit restafval uit de agrarische sector. Kortom, zeker een aanrader.

In vergelijking met varkens worden ook veel minder broeikasgassen uitgestoten

Een ander en toch wel groot voordeel is dat insecten ook al beduidend minder broekzakken uitstoten dan bijvoorbeeld runderen. Ook de groeisnelheid van insecten die gebruikt worden voor hondenvoer is hoger, afgezet tegen runderen en ook varkens. Daarmee zijn nog steeds niet alle voordelen benoemd, want er wordt ook nog eens een beduidend kleinere hoeveelheid ammoniak uitgestoten. In vergelijking met varkens worden ook al minder broeikasgassen uitgestoten waardoor het zeker aan te raden is om te kijken naar de omgelijkheden die hierbij gepaard gaan.

Er is simpelweg noodzaak aan een duurzaam alternatief

Je zou kunnen stellen dat er wel heel erg veel voordelen kleven aan dierlijk eiwit. Denk ook maar eens aan het waterverbruik. Om de larven op te wekken blijkt in de praktijk slechts 4 procent van de hoeveelheid water noodzakelijk als gewerkt wordt met runderen. Het zijn voordelen die simpelweg niet langer over het hoofd zijn te zien en die niet langer weggedrukt mogen worden. Er is simpelweg noodzaak aan een duurzaam alternatief. Overigens maken insecten al behoorlijk lang onderdeel uit van een natuurlijk dieet van honden. Helemaal nieuw is het dus ook zeker niet. Het zal heel even wennen zijn, maar insecten zijn gewoon een goede en duurzame bron van eiwitten. Niets meer en niets minder. Kwestie van er gewoon aan wennen en de ontwikkelingen voor lief te nemen die nu en in de toekomst komen.