De wereld van wijn is zo ongelofelijk groot, dat het enorm moeilijk kan zijn om een juiste keuze te maken. Of u nu in een supermarkt, restaurant, wijnwinkel of webshop op zoek bent naar een goede wijn, het grote aanbod maakt het de wijnliefhebber knap lastig.

 

Smaken verschillen

Alles begint eigenlijk bij smaak. Iedereen heeft weer een andere smaak en andere voorkeur en iemand weet vaak precies waar hij of zij niet van houdt. En dat laatste is net zo belangrijk. Bent u bijvoorbeeld geen fan van een wijn met een flinke dosis verfrissende zuren, dan vallen er alweer een hoop wijnen af. U hoeft dus geen verstand te hebben van wijn, maar wel van uw eigen smaak. De verkoper kan u zo een beter advies geven over de wijn. Stel, u wilt een frisse zomerse wijn die niet alleen goed is voor de borrel, maar ook een goede begeleider is bij frisse gerechten. Een verkoper kan dan bijvoorbeeld voorstellen om voor een wijn uit Oostenrijk te gaan, denk aan een Grüner Veltliner. Wees ook niet bang om door te vragen bij de verkoper en vertel ook vooral waar u de wijn bij wil drinken.

 

Proeven

De valkuil bij het aangeven waar u wel of niet van houdt, is vaak ook dat u wellicht geneigd bent altijd voor hetzelfde te gaan. Het is zeker niet verkeerd om bij een wijn te blijven wanneer u die lekker vindt, maar dan zult u niet zo snel uw smaakpalet verbreden en nieuwe wijnen ontdekken. En dat is juist het leuke van wijn, al die verschillende wijnstijlen ontdekken. Alleen al binnen één druivenras kunnen de smaken enorm verschillen. Zet maar eens een Sauvignon Blanc uit de Franse Loire tegenover een Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc. U proeft een wereld van verschil.

 

Kies het moment

Naast uw eigen voorkeur, is het ook belangrijk om te weten waar en wanneer u de wijn zou willen drinken. Gaat het om een gezellige borrel? Kies dan voor lichte en fruitige wijnen. Wordt het een wijn voor bij het diner? Bedenk dan goed wat u gaat koken. Een krachtige en romige saus kan zo over een wijn heen walsen en dat is zonde. Moet u in een restaurant een keuze voor een wijn maken? Vertel de sommelier of ober dan wat u denkt te gaan bestellen. Al is het natuurlijk ook altijd leuk om u te laten verrassen met een wijnarrangement.