Praten we al over kerst? En over kerstbomen kopen? Ik in ieder geval wel. Het is niet dat ik enorm uitkijk naar de koudere dagen, gladheid op de weg en dat het donker is om vijf uur ’s avonds. Het is het knusse dat Kerstmis met zich meebrengt en met name de kerstboom die staat te schitteren in de woonkamer. Daarom leek het mij goed om een stuk te schrijven over kerstbomen kopen. Waarschijnlijk doe je het al ieder jaar, maar met een aantal tips kies jij aankomend jaar de beste kerstboom uit.

Voor welke kerstboom kies ik?

Er staan altijd genoeg kerstbomen te koop. Van november tot begin december gaan de kerstbomen als bosjes over de toonbank bij diverse tuincentra, maar ook bij supermarkten en via Marktplaats. Je hebt, indien je op tijd bent, altijd ruim de keuze. Ga je voor een grote boom of een miniboompje in pot? Wat betreft het soort boom zijn er ook meerdere opties. Een van de meest bekendste is de Nordmann. De boom heeft als eigenschap weinig of geen naaldverlies te hebben. Het is iets dat wij waarschijnlijk allemaal waarderen. De Servische spar, Omorika, komt ook op. Deze boom heeft een goede vorm en ook bij deze is het naaldverlies weinig tot geen. Wil je een boom in huis die ook echt ruikt als een kerstboom? Dan is de geurende kerstboom, de Nobilis, iets voor jou.

Het aanbod van de kerstbomen is dus enorm. Vrijwel alle bomen worden afgezaagd, of met kluit of in pot verkocht. Het verschil hierbij is dat je beter een boom met kluit of in pot kunt kiezen. De boom heeft dan minder naaldverlies. Koop je wel een afgezaagde kerstboom, zet dan de boom in een kerstboomstandaard met waterreservoir.

Het soort kerstboom of dat je de boom koopt met of zonder kluit zijn niet enige punten waar je op moet letten bij het kopen van kerstbomen. Hieronder geef ik je nog een aantal handige tips.

Tips voor als je een kerstboom hebt gekocht

Kies de juiste plek voor je boom. Net zoals bij iedere plant heeft je boom licht nodig. Zet hem alleen niet op een plek met direct zonlicht, dat is weer te veel van het goede. Zet de boom ook niet naast de centrale verwarming, dit kan de boom uitdrogen waardoor het naaldverlies toeneemt.

Vergeet de boom niet een dag in je schuur of garage te zetten, zodat de boom kan acclimatiseren. Kerstbomen vinden het vaak niet leuk om vanuit de kou buiten gelijk in de warmte binnen te worden gezet. Doe dit dus voordat je de boom in je woonkamer neerzet en mooi versiert.

Er zijn dus zeker een aantal punten waar je op moet letten wanneer je een kerstboom koopt.Wil je van je Kerstmis genieten zonder zoveel moeite te stoppen in een boom? Misschien is een Triumph Tree, of te wel een kunstkerstboom, iets voor jou. In de afgelopen jaren zijn kunstkerstbomen steeds mooier geworden dat ze haast echt lijken.

Of je nou voor een neppe of echte kerstboom kiest, met een versierde boom in de kamer krijg je zeker weer het kerstgevoel. Ik kijk er in ieder geval erg naar uit!