mensen zijn dan ook niet bekend met wat dit juist is en wanneer of je een VoIP telefoon juist kan gebruiken. Hopelijk kan de uitleg hieronder wat meer duidelijkheid scheppen.

Wat is VoIP juist?

VoIP staat voor Voice over Internet Protocol. Dit betekent dat je met je vaste telefoon belt via het internet. Je kan het vergelijken met programma’s zoals Skype, maar waar je daarvoor je laptop of computer voor gebruikt, gebruik je met VoIP je vaste telefoon. Als je een VoIP telefoon hebt, bel je dus niet meer via het openbare netwerk. Je belt dus niet naar andere telefoonnummers, maar naar IP-adressen. Omdat je draadloos via wifi belt, betaal je dus minder vaste telefoonkosten. Daarnaast is de gesprekskwaliteit bij een VoIP telefoon ook veel beter dan bij analoog bellen.

Voor wie is VoIP interessant?

Een VoIP telefoon, ook wel een IP telefoon genoemd, wordt vandaag de dag voornamelijk gebruikt in de zakelijke wereld. Een van de voordelen is dat je met je IP telefoon kan bellen naar alle contacten of klanten over de hele wereld. Dit aan een lager maandbedrag dan wanneer je zou bellen naar analoge telefoonnummers. Je kan als zaakvoerder ook meerdere VoIP telefoons aankopen binnen hetzelfde bedrijf. Het aantal gesprekken dat je gelijktijdig over eenzelfde netwerkverbinding kan voeren, is onbeperkt.

Een ander voordeel is dat je de mogelijkheid om deze verbindingen te versleutelen. Hierdoor is het veel moeilijker om mogelijk vertrouwelijke gesprekken af te luisteren. Daarnaast kan je een dergelijke telefoon samen met een laptop op een poort aansluiten waardoor je minder last hebt van kabels die eventueel te kort kunnen zijn of die in de weg zitten. Bovendien kan je met VoIP telefoons makkelijker van thuis uit werken. Je kan namelijk heel eenvoudig de gesprekken doorverbinden naar je mobiele telefoon of naar je laptop doorverbinden.

Of je kan de telefoon gewoon mee naar huis nemen. Je bent bereikbaar zodra je de internetkabel in je telefoon steekt. Klanten bellen je ook gewoon op je zakelijk telefoonnummer waardoor je geen privé nummer moet doorgeven.

Een nadeel is dat een modem van een VoIP elektrisch is. Als er een stroompanne is, heb je natuurlijk ook geen telefoonverbinding. Daarnaast is bellen via wifi ook veel gevoeliger voor storingen. VoIP telefonie is ook niet heel eenvoudig om in te stellen. Je laat dit dus best doen door iemand die er kennis van heeft.

Wat heb je juist nodig?

Om een VoIP telefoon te kunnen gebruiken, heb je een SIP account nodig. Dit is de afkorting voor Session Initiation Protocol. Daarnaast heb je natuurlijk ook een telefoonnummer nodig en een wachtwoord. Door het SIP account in te voeren in een VoIP telefoon kan de telefoon, in combinatie met het wachtwoord en het telefoonnummer, internetverbinding maken met de provider. Wanneer dit gelukt is, kan je bellen en gebeld worden via VoIP.