Voor iedere klus is er wel gereedschap beschikbaar. Dat kan gaan om een kleine schroevendraaier, maar ook om een complete zaaginstallatie. Het is maar net welke klus je wilt gaan aanpakken. Je kunt, met het juiste gereedschap, bijna alles zelf. De enige instinkers kunnen zijn het klussen met elektriciteit en het klussen met water. Het is in veel gevallen het best om deze klussen aan de vakman over te laten. De meeste klussen in en om het huis kun je gewoon zelf, als je tenminste het juiste gereedschap hebt en twee rechter handen!

Leg zelf je laminaatvloer

Dat is dus echt een eitje tegenwoordig. Je hoeft een laminaatvloer niet eens meer te lijmen, je klikt het laminaat simpelweg in elkaar. Het is alleen zaak dat je op de juiste plek in huis begint. Het is altijd het best om aan de lange kant van een muur te beginnen. De kans dat die muur recht loopt is nu eenmaal het grootst. Met het juiste gereedschap zoals een zaag, een zachte hamer en afstandshoudertjes leg je zelf in een mum van tijd je laminaat. Heb je het nog niet eerder gedaan? Dan kun je online volop filmpjes vinden waarin het hele proces wordt uitgelegd.

Plak zelf je tegels tegen de wand of op de vloer

Voor de iets meer gevorderde klusser is het betegelen van een wandje of een vloer een leuke uitdaging. Je hebt hier iets ander gereedschap voor nodig en natuurlijk tegels en tegellijm. Heb je handige vrienden? Dan is dit het moment om ze uit te nodigen voor een middagje klussen. Het plaatsen van hele tegels, met behulp van tegelhoekjes, is geen probleem. Maar wat nu als er een uitsparing gezaagd moet worden voor een stopcontact of de voet van het toilet? Dan is het óf fijn om een flinke reservevoorraad tegels te hebben óf een hele handige vriend die dat al eerder heeft gedaan. Op zich is het zagen van tegels, met goed gereedschap als een stevige zaag, geen probleem. Het is even een handigheidje.

Hang zelf je raamdecoratie op

Wanneer de complete huiskamer vernieuwd is, een nieuwe vloer, een nieuw behangetje en verse verf op de kozijnen, dan is het tijd om de vitrages en gordijnen op te hangen. Dit kan nog best een flinke klus zijn. Veel plafonds, zeker van huizen uit de jaren ‘70 zijn gemaakt van beton met daarin kleine steentjes. Je hebt dus, voor het ophangen van de rails, een grotere, zwaardere boor nodig dan je misschien had verwacht. Meten is weten. Het is dus het allerbest om de afstand van het raam en de vensterbank goed uit te meten. Eenmaal geboorde gaten in het plafond kun je bijna niet onzichtbaar dichten. Dat moet dus in een keer goed. Maar ook hier kun je dat best zelf. Als je maar beschikt over het juiste gereedschap. Vergeet je niet te denken om je eigen veiligheid? Kies een stevige trap in plaats van dat wiebelige huishoudtrapje!