Onze zakenwereld is altijd in beweging. Innovatie is belangrijk om efficiënter, goedkoper en ecologischer te kunnen werken. Maar door die constante innovatie zie je soms het bos door de bomen niet meer. Er komen constant nieuwe producten op de markt. Zo ook ERP-software. Maar wat is ERP-software nu eigenlijk en hoe kan jij het inzetten om jouw bedrijf vooruit te helpen?
ERP-software staat voor Enterprise Resource Planning. Deze Engelse term dekt een brede lading, maar in essentie komt het er op neer dat ERP-software alle processen binnen een bedrijf bundelt. Er is dus één softwarepakket nodig om het hele bedrijf draaiende te houden.
Verschillende programma’s voor verschillende afdelingen
Veel bedrijven gebruiken verschillende softwareprogramma’s om diverse taken uit te voeren. De dienst facturatie gebruikt bijvoorbeeld programma X en de dienst verzending programma Y, dat helemaal anders werkt. Toch hebben beide diensten dezelfde informatie nodig: de gegevens van de klant.
ERP-software voor groothandel maakt deze verschillende softwareprogramma’s overbodig voor wie een groothandel heeft. Dit soort software bestaat uit één programma met verschillende modules dat alle processen aanstuurt en ondersteunt. Alle afdelingen van een bedrijf gebruiken dus voor hun werk aangepaste processen van hetzelfde programma en dezelfde database.
Efficiënter en sneller werken
ERP-software vormt een centrale database die door het hele bedrijf gebruikt kan worden. De verschillende afdelingen hoeven alle data dus niet afzonderlijk in hun eigen programma’s in te voeren. ERP-software kan jouw bedrijf efficiënter maken, zoveel is duidelijk. Als jouw personeel hierdoor efficiënter kan werken, zijn ze meer gemotiveerd, werken ze ook sneller en dat bespaart kosten.
Zorg voor begeleiding
De installatie van ERP-software kan veranderingen met zich meebrengen. Het kost tijd om de werknemers van je bedrijf voldoende bij te scholen, maar met een goede begeleiding kan je snel iedereen vertrouwd maken met de ERP-software.
Als werkgever moet je dus goed nadenken over de gevolgen van het installeren van ERP-software. Om de overgang goed te laten verlopen, kan je gebruik maken van een business partner SAP. Op deze manier maak je gebruik van een consulent – in de vorm van een persoon of een bedrijf – die jouw bedrijf helpt bij de omschakeling naar ERP en zorgt voor intensieve begeleiding. Door het bedrijf door te lichten, weten deze specialisten de knelpunten te vinden, waardoor de overgang naar ERP-software soepeler zal verlopen. Hoe soepeler de overgang verloopt, hoe makkelijker voor werknemers en hoe sneller iedereen met ERP-software aan de slag kan.