Misschien heb je er wel mee te maken. Van die vervelende zwarte kleine vliegjes, rouwvliegjes, die door je huis heen vliegen. Ze zitten meestal in de potgrond van je kamerplanten. Dit is namelijk echt een broedplaats voor deze vervelende beestjes doordat het er warm en vochtig is. Gelukkig doen ze niet zoveel kwaad maar het is wel irritant als ze de hele tijd door je huis heen vliegen. Ook kunnen de larfjes de wortels van al je kamerplanten aantasten. Helemaal als je een fervent stekker van plantjes bent, zul je er veel last van ondervinden. Rouwvliegjes kunnen op een gegeven moment echt een plaag worden. Als je bijvoorbeeld terrasplanten naar binnen gaat verplaatsen, kunnen ze allemaal rouwvliegjes mee naar binnen brengen.

Aaltjes tegen rouwvliegjes: na 7 dagen geen rouwvliegjes meer

Er zijn talloze manieren waarom er rouwvliegjes in je kamerplanten terecht zijn gekomen. Ze kunnen zomaar ineens opduiken. De meest voorkomende manier is dat er al een rouwvliegje in de potgrond zat die je hebt gekocht. Als je dan je plantje in de potgrond plant, is dat het begin van de rouwvliegenplaag. Een tip is daarom om de potgrond geopend buiten te laten staan. Zo kun je er af en toe ook even een blik op werpen of er geen rouwvliegjes inzitten. Ook komt het voor dat de plant die je koopt al rouwvliegjes heeft. Dan verspreiden ze zich ook binnen no-time naar andere kamerplanten in je huis.

Hoe voorkom je rouwvliegjes

Verder houden de rouwvliegjes zoals gezegd van een vochtige omgeving. Dus te veel water geven kan de kans op rouwvliegjes ook aanzienlijk vergroten. Denk erbij het water geven ook aan dat het water uit de pot kan lopen. Anders kunnen de wortels namelijk gaan rotten, wat weer een broedplaats is voor dit ongedierte. Doe bijvoorbeeld een oud pantykousje om de wortels heen zodat het water makkelijk kan weglopen. Kortom, er zijn meerdere risico’s waardoor je ze kunt krijgen in huis. Deze risicofactor kun je proberen te vermijden maar eerst wil je natuurlijk van die rouwvliegjes af! Probeer dan eens aaltjes tegen rouwvliegjes. Met deze methode ben je binnen 7 dagen van de rouwvliegjes af.

Bestrijd rouwvliegjes met aaltjes: eenvoudig toe te passen

Hoe pas je aaltjes tegen rouwvliegjes toe? Het werkt heel eenvoudig. Allereerst los je de aaltjes op in water en giet je het op de potgrond. Vervolgens zullen de aaltjes hun werking doen. Meestal is de werking zo rond de 4 weken. Het is handig om meteen al je kamerplanten te behandelen. Op die manier weet je zeker dat je van de rouwvliegjes af bent.

De aaltjes helpen tegen rouwvliegjes omdat ze de larven gaan parasiteren. Op die manier kunnen er zich geen nieuwe rouwvliegjes meer ontwikkelen. Het toepassen van aaltjes tegen rouwvliegjes is geheel onschadelijk voor de plant zelf. Verder is het ook veilig in gebruik. De rouwvliegjes worden ook niet op een gegeven moment resistent voor het product. Wanneer er onverhoopt toch weer eens een rouwvliegje opduikt kun je direct weer beginnen met de aaltjes. Daarbij heb je ook geen last van vervelende geuren, want de aaltjes zijn geheel geurloos.

Tip bij het gebruiken van aaltjes tegen rouwvliegjes

De meeste mensen gaan minderen met het geven van water aan hun planten wanneer ze rouwvliegjes ontdekken. Wanneer je begint met het toepassen van aaltjes tegen rouwvliegjes is het van belang dat je de grond juist goed vochtig gaat maken. Weliswaar wordt de ontwikkeling van de beestjes vertraagd als de grond droog is maar je zult het probleem niet uitbannen. Wanneer je aaltjes in de grond doet, hebben ze een vochtige grond nodig. Dit is een voorwaarde voor het succesvol toepassen van aaltjes tegen rouwvliegjes. Ook wil je het natuurlijk vermijden dat de aaltjes uit de pot kunnen lopen. Des te belangrijk dus om de grond goed vochtig te houden. Alleen dan houdt de grond de aaltjes goed vast.