Het is een keuze die in de afgelopen jaren niet gemakkelijker is geworden. Het aanschaffen van een nieuwe koffiemachine kan voor heel wat hoofdbrekens zorgen. Kies je er eentje waar je zelf de verse koffiebonen in kan vermalen? Of ga je toch liever voor koffiecups? Zijn machines met pads misschien iets voor jou? Of ben je meer een persoon voor filterkoffie? Er is vaak heel wat onderzoek voor nodig om tot de voor jou beste keuze te komen.

Het gaat uiteindelijk om de smaak

Als het om het kiezen van de juiste koffiemachine gaat, kun je eigenlijk geen goede of foute keuze maken. Niet in het algemeen, in ieder geval. Er zijn geen machines die goed of slecht zijn. Zij doen allemaal hun werk, ze zetten allemaal koffie. Het is aan jou om te bepalen welke machine voor jou het best werkt. Hierbij is natuurlijk het resultaat, de koffie die uiteindelijk in je kopje belandt, een belangrijke factor.

Het allerbelangrijkste wanneer je een nieuwe koffiemachine koopt, is dat de koffie die deze zet je goed smaakt. Het uiterlijk doet ertoe, zeker, de manier waarop de koffie wordt gezet ook. Maar je wil uiteindelijk vooral dat de koffie die je dagelijks drinkt lekker is, naar jouw maatstaven. Het is daarom altijd goed om eens te proberen de koffie die een machine zet eerst te proeven. Misschien kan dit wel in de winkel waar je je aankoop doet. Of vraag eens rond bij vrienden en familie, en kijk of je daar eens kunt proeven.

De perfecte smaak van een kopje koffie is heel persoonlijk. Ga dus nooit af op enkel verhalen van mensen, die je vertellen dat hun Dolce Gusto machine de beste uitvinding ooit is en de lekkerste koffie ter wereld zet. Wat voor hen geldt, kan voor jou heel anders zijn. Misschien vind jij een Nespresso machine veel betere resultaten geven, die beter aansluiten bij jouw smaak.

Let er ook op of het past

Een factor die veel mensen helaas over het hoofd zien bij het aanschaffen van een nieuwe koffiemachine, is het formaat ervan. Ook op dit vlak heb je weer volop keuze, waarbij geldt dat de meest geavanceerde machines meestal ook het grootst zijn. Bekijk voor je tot aanschaf overgaat wel eerst goed hoeveel ruimte je eigenlijk in je keuken tot je beschikking hebt. Zo’n groot apparaat met al zijn mogelijkheden mag er in de winkel heel aantrekkelijk uitzien, als hij je halve keuken in beslag neemt of zorgt dat je er nauwelijks meer kunt bewegen, is het toch niet de beste keuze.