Ben je nog geen 18 jaar maar wil je toch graag je rijbewijs halen? Dan hebben we goed nieuws! Sinds kort mag je namelijk al beginnen met je autorijlessen wanneer je 16,5 jaar bent en vanaf je 17e mag je al deelnemen aan het praktijkexamen. Dit kan dus zomaar betekenen dat jij vanaf je 17e al zonder je instructeur achter het stuur van een auto mag klimmen. Er moet tot je 18e wel iemand naast zitten die 5 jaar of langer een rijbewijs heeft maar dat is gelukkig maar voor een jaartje. Vanaf je 18e ben je vrij om te staan en te gaan waar je wilt. Maar hoe gaat het halen van een rijbewijs eigenlijk in zijn werk?

Rijlessen

Vanaf dat je 16 en een half jaar bent mag je gaan beginnen met rijlessen. Rijlessen volg je uiteraard bij een rijschool. Je bent uiteraard helemaal vrij om te kiezen bij welke rijschool je gaat lessen maar de meeste kiezen een rijschool uit hun eigen dorp of stad. Voor welke rijschool je kiest kan van verschillende dingen afhangen. Misschien hebben je ouders of je broer of zus al bij deze rijschool gelest of je hebt er goede verhalen over gehoord. Heb je nog helemaal geen idee welke rijschool geschikt is voor jouw? Kijk dan eens op het internet naar reviews. Vaak kan je hieraan vaak al zijn op de rijschool goed is of niet. Daarnaast kunnen de rijscholen onderling nog wel eens verschillen qua prijsklasse. Dit kan te maken hebben met de soort auto waarin ze rijden. Een Volvo is bijvoorbeeld duurder in onderhoud dan een Volkswagen polo, maar het kan ook zijn dat ze hun prijs omlaag hebben gegooid vanwege te weinig klanten. Zoek uit wat de gemiddelde prijs is van een rijschool bij jouw in de buurt en zoek je rijschool hier een beetje op uit.

Theorie examen

Hoeveel lessen je nodig hebt is per persoon verschillend. De ene heeft het autorijden zo onder de knie en de ander heeft wat extra lessen nodig. Uiteraard is dat helemaal niet erg. Als je het uiteindelijk maar op de goede manier leert. Wanneer je, je theorie examen gaat maken is van een paar aspecten afhankelijk. Je moet je theorie examen namelijk halen voordat je aan je praktijkexamen gaat beginnen maar je behaalde theorie examen is ook maar een beperkte periode geldig. Je zult hiervoor je een beetje een middenweg in moeten midden. Leer je makkelijk? Dan kun je het theorie examen wat later maken, vind je leren wat lastiger dan is het raadzaam om hem wat eerder te maken zodat je nog voldoende tijd hebt voor eventuele herkansingen.

Praktijkexamen

Als je, je theorie examen hebt behaald en je hebt het autorijden goed onder knie dan vraagt je instructeur een praktijk examen voor je aan. Tijdens het praktijkexamen moet je uiteraard een stukje rijden maar ook bijzondere verrichtingen uitvoeren zoals achteruit inparkeren en de hellingproef. Als alles voldoende is gegaan ben je geslaagd en kan je, je rijbewijs gaan aanvragen bij het gemeentehuis. Pas als je, je rijbewijs daadwerkelijk in ontvangst hebt mag je zelfstandig (of onder begeleiding) autorijden. Als je dan eenmaal geslaagd bent, is het tijd voor een eigen auto. Ik zelf heb mogen kiezen uit een ruim aanbod aan Volvo xc60 occasions. Van deze occasion heb je voor een mooie prijs nog jarenlang rijplezier!

Leave a Reply