Hou jij ook zo van dat gezellige getjilp van vogeltjes? Wist je dat je meer vogels in je tuin krijgt als je hiermee rekening houdt bij het ontwerpen van je tuin? Onlangs is een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan. Onze tuin ging op de schop. De vogelbescherming heeft ons hierbij geadviseerd. Er kwam een tuinvogelconsulent op bezoek om ons te helpen de tuin vogel- en natuurvriendelijk in te richten. We kregen concreet advies over aanpassingen voor een vogelvriendelijke tuin en vogelvriendelijk tuinieren.  Hierbij werd ook rekening gehouden met onze persoonlijke wensen. 

Natuurlijk tuinieren

Als groenliefhebber hou ik van natuurlijk tuinieren. Daarmee wil ik ook rekening houden bij het aanleggen van de tuin. We laten de natuur zoveel mogelijk zijn gang gaan. Zoals gezegd nodigen we graag beestjes uit in onze tuin: naast vogels houden we van insecten en we hebben een visvijver. Groenafval gaat op de composthoop en we gebruiken liefst materialen die andere mensen weggegooien, zoals oud hout, stenen en tegels om een stapelmuurtje te maken.

De volgende stap was om de verzamelde ideeën en tips mee te nemen naar de tuinontwerper. Een professioneel tuinontwerp houdt rekening met factoren zoals zon, schaduw, de bodem en de vlakverdeling in de tuin. Je kunt hierin zoveel mogelijk wensen verwerken: waar wil je de tuintafel het liefst hebben, mogen alle planten in de grond of wil je verhoogde borders? Die geven je tuin diepte en zijn ook nog eens makkelijk bij het onderhoud. Ik wilde graag een mannelijke twist aan de tuin geven met zelfgemaakte items van hergebruikte oude materialen.

Metamorfose

Met hulp van een hovenier is de tuin helemaal opnieuw aangelegd. Eerst hadden we een oriënterend gesprek. We hebben hier de tekening laten zien die de tuinvogelconsulent had gemaakt met hoe de specifieke vlakken in de tuin verdeeld moesten zijn. We wilden graag een houten terras. Omdat ik het heerlijk vind om te klussen en in de tuin te werken heb ik het werk verricht onder leiding van en samen met de hovenier. Hoewel we veel van de bestaande materialen en beplanting hebben kunnen verwerken in de nieuwe tuin viel er toch een hoop tuinafval af te voeren. Daarvoor konden we makkelijk en snel een container huren. Stukje bij beetje werden onze plannen verwezenlijkt, een genot om te mogen meemaken. De tuin heeft een ware metamorfose ondergaan. We genieten dagelijks volop van het buitengebeuren. Er zijn veel meer vogels te bewonderen en er wordt goed gebruik gemaakt van de nestkastjes. Kortom: missie geslaagd.
Er ontbreekt nog één ding: een barbecue!  

Leave a Reply