Nieuws

Gazonkalk en gazonmest kopen voor een prachtig gazon

Door 30 juli 2023

Een weelderig en gezond gazon is een prachtige aanvulling op elke tuin. Naast regelmatig maaien zijn er andere essentiële stappen om je gras mooi en gezond te houden. Gazonmest en gazonkalk zijn twee belangrijke producten die kunnen bijdragen aan de optimale verzorging van je gazon.

Gazonkalk gebruik je voor de juiste pH-balans

Naast voedingsstoffen heeft je gazon ook de juiste pH-balans nodig om optimaal te kunnen groeien. Gazonkalk kan helpen de zuurgraad van de grond te verminderen. Een te zure bodem verstoort de opname van voedingsstoffen door het gras, wat kan leiden tot een verzwakt gazon en ongewenste mosgroei. Het is raadzaam om de zuurgraad van de bodem te laten testen voordat je gazonkalk aanbrengt. Meestal is de beste periode om gazonkalk toe te passen in de herfst of lente, tegelijkertijd met de gazonmest. Op die manier worden beide producten gelijktijdig geabsorbeerd door de bodem, waardoor het gazon zich goed kan voorbereiden op het komende groeiseizoen. Bij het aanbrengen van gazonkalk is het belangrijk om beschermende kleding te dragen, zoals handschoenen, om huidirritatie te voorkomen. Gebruik een strooiwagen of handstrooier om de kalk gelijkmatig over het gazon te verspreiden. Let op dat je geen plekken overslaat of te veel kalk op één plek aanbrengt.

Hoe zit dat met gazonmest?

Gazonmest is een voedingsrijk product dat specifiek is ontworpen om jouw gras van de nodige voedingsstoffen te voorzien. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor een gezonde groei, kleur en weerstand van het gazon. De mest bevat doorgaans een gebalanceerde mix van stikstof (N), fosfor (P), en kalium (K), aangevuld met sporenelementen. Je kunt online gazonmest kopen. Dat is wel zo gemakkelijk. Het is belangrijk om te weten wanneer je gazonmest moet aanbrengen. Over het algemeen zijn de lente en de herfst de beste periodes om je gazon te bemesten. In de lente stimuleer je de groei na de winterperiode, terwijl je in de herfst het gras versterkt voor de winter. Vermijd bemesting tijdens extreem warme zomermaanden, omdat dit het gazon kan verbranden. 
Volg bij het aanbrengen van gazonmest de instructies op de verpakking nauwkeurig. Overbemesting kan schadelijk zijn voor het gras en het milieu. Gebruik bij voorkeur een strooiwagen om de mest gelijkmatig te verdelen en zo te voorkomen dat delen van het gazon te veel of te weinig mest krijgen.

Natuurlijke alternatieven

Naast gazonmest en gazonkalk zijn er ook natuurlijke alternatieven om je gazon gezond te houden. Denk aan het gebruik van compost, mulch, of organische meststoffen. Wil je echter zeker weten dat je inspanningen effect hebben? Kies dan speciale middelen voor je gazon.