Je ziet ze ondertussen overal opduiken. Langs de weg, in een winkelcentrum, op een gevel, in de voetbalstadions, maar ook in expo’s wordt almaar meer gebruik gemaakt van grote schermen. De technisch correcte term voor zo’n ding is een LED scherm. Maar wat zijn dat eigenlijk? Hoe werken ze? En waar wordt er zoal onderscheid in gemaakt bij zo’n ding?

 

Wat is een LED scherm?

Een LED scherm is in feite een beeldscherm van groot formaat, typisch tussen de 4 en 12m² groot. Meest courant is een scherm tussen 5 en 6 m². Maar er zijn enorm veel formaten in mogelijk. Hoe groter je gaat, des te duurder het wordt om zo’n ding te huren of kopen natuurlijk.

 

Hoe werkt dat?

Zonder in te technisch jargon te vervallen, werkt een LED scherm ongeveer zo:

Het beeld wordt via computer ofwel op een geheugenkaartje (of USB stick) geplaatst en wordt van daaruit continu afgespeeld. Of er wordt een live beeld geprojecteerd naar het scherm. Denk aan een computerscherm dat gedupliceerd wordt of een tv signaal dat naar het scherm wordt gestuurd.

Eens het scherm dit beeld ontvangt, zorgt interne elektronica (microcontrollers, receiver cards) dat het beeld in stukken wordt gesplitst en verdeeld wordt over meerdere panelen. Elk paneel of elke groep van panelen ontvangt een deeltje van dat beeld en stuurt het door naar LED modules. Modules zijn in feite gewoon kleinere stukken van het scherm (rechthoekig of vierkant) die een nog kleiner deel van dat beeld ontvangen. Een module kan opgebouwd worden met 16×16, 16×32, 48×48 LED’s en dergelijke meer.

Elke module bevat een groepering van LED lampjes, die aangestuurd worden via een reeks IC chips (computerchips als het ware). Doordat élke LED duizenden keren per seconde een nieuw kleur- en lichtsterktesignaal krijgt, kan je een aaneenschakeling van beelden genereren.

En dat is in feite wat een videobeeld inhoudt: meerdere beelden (frames) die na elkaar afspelen.

 

Soorten schermen

Mobiele LED schermen

Mobiele LED schermen vind je terug op een aanhangwagen, vrachtwagen of camionette.

Vaak kan je deze soort LED schermen huren bij diverse aanbieders, voor diverse perioden en in redelijk korte tijd laten leveren. Je vraagt een prijsofferte en ontvangt een voorstel voor een specifiek type & grootte. Na goedkeuring bezorg je gewoon een video of Powerpoint aan de verhuurder, die deze omzet naar het formaat dat het LED scherm nodig heeft. Het scherm wordt ter plaatse gebracht en na de verhuurperiode gewoon opgehaald. Simpel toch?

 

Vaste LED schermen

Dit betreft een vaste constructie. Denk aan een groot scherm dat op een bedrijfsgebouw vasthangt. De bedoeling is hier uiteraard om het permanent daar op te hangen (of toch op z'n minst voor lange tijd).

 

Modulaire LED schermen / LED walls

In expo’s, winkels en tijdelijke indoor evenementen werkt men vaak met modulaire schermen of LED walls. Beide termen betekenen feitelijk hetzelfde. Ze zijn bedoeld voor een flexibele opstelling, waarbij je met meerdere panelen (of modules) makkelijk elk formaat kan bouwen. 4m op 3m? of mss toch 5m op 3,5m? Het is een kwestie van enkele extra panelen plaatsen en de draagconstructie vergroten.

Dit soort schermen zijn zeker niet exclusief voor indoor gebruik. Ook outdoor zie je ze opduiken, bijvoorbeeld wanneer men voetbal live wil afspelen voor een groot publiek. Afhankelijk van het aanbod zal men een mobiel LED scherm gebruiken (weinig opbouwwerk) of een outdoor LED wall op een trussconstructie installeren. Die laatste optie is flexibeler, maar wel duurder vanwege het meerwerk om alles op te bouwen ter plekke.

 

Artikel door Jan Caerels – expert in LED verhuur