Wat de boer niet kent, dat eet hij niet. Het is een erg bekend spreekwoord in het Nederlands en zeker ook toepasselijk voor de Nederlandse bevolking. Wij zijn namelijk erg nuchter en houden van onze gewoonten. Routine en herhaling worden niet als iets slechts gezien, dat geldt ook voor eten. Veel Nederlanders weten wat zij lekker vinden en houden het dan ook bij deze maaltijden. Dit terwijl de wereld zoveel lekkers heeft om te proeven! Zelf ben ik het afgelopen jaar fan geworden van de Indiase keuken. In deze blog bespreek ik zodoende een aantal Indiase gerechten die het zeker waard zijn om te proeven!

Indiase curry’s

Curry’s komen uit India en zijn soort soep-achtige substanties die gevuld zijn met groenten, vlees of vis.Persoonlijk ben ik nog niet lang bekend met curry’s. Per toeval heb ik op vakantie een keer een curry besteld en sindsdien ben ik fan van dit gerecht. Gerecht kan ik eigenlijk niet zeggen, want er bestaan zoveel verschillende soorten curry’s dat het eerder vergelijkbaar is met wat wij allemaal onder de noemer ‘stamppot’ zetten. 

Pittig of mild

Curry’s kunnen diverse smaken bevatten en kunnen ook verschillende mates van pittigheid hebben. Een misconceptie is dat Indiaas eten altijd pittig is. Curry’s kunnen zeker erg pittig zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Vindaloo curry. Er zijn echter ook veel milde curry’s voor mensen die niet fan zijn van pittig eten. Zelf houd ik wel van een pepertje. Curry’s kenmerken zich in ieder geval door de mooie felle kleuren. Vaak zorgt het kruid curcuma voor de oranje kleur in het gerecht. Curry wordt met rijst gegeten, specifiek gezien vaak met de lange korrel basmati rijst.

Indiase hapjes erbij

Naast de curry en de rijst kunnen er ook nog veel Indiase hapjes erbij gegeten worden. Zo is het lekker om naan, soort dun brood, in de curry te dippen. Mijn persoonlijke favoriet is de knoflook naan. Ook kan de naan gedipt worden in raita als je de pittigheid in de mond wilt verlichten. Raita is namelijk een soort yoghurtdip waar vaak stukjes komkommer of tomaat in zit. 

Nog meer lekkers

Daarnaast zijn er een aantal Indiase voorgerechten die zeker het proeven waard zijn. Een daarvan is de samosa. Een samosa is een soort gefrituurd kussentje van deeg dat gevuld is met aardappel en diverse groenten, zoals ui en erwten. Daarnaast is ui bhaji erg lekker! Dit is een soort gefrituurde uien-beignet. Zelf ben ik niet zo’n fan van enorm zoete toetjes. De Indiase keuken heeft wel veel mierzoete toetjes. Daarom ben ik nog op zoek naar een favoriet Indiaas toetje. Heb jij nog suggesties?

Leave a Reply