Peulvruchten zoals erwten,  alle soorten bonen, groentekiemen, mais, kapucijner, linzen en kikkererwten barsten van de gezonde voedingsstoffen. Denk aan vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Alle peulvruchten zijn bovendien uitzonderlijk rijk aan hoogwaardige eiwitten. Die zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en zeker wanneer je op een verantwoorde manier wilt afvallen. Diëtisten raden daarom aan om wekelijks minstens één keer peulvruchten op je menu te zetten. Spijtig genoeg eten de meeste van ons er veel te weinig van. Wil je wel graag een gezondere levensstijl hanteren, maar kun je niet alleen? In dat geval kun je altijd rekenen op de goede raad van weightwatchers.com/be/nl!

In dit artikel vertel ik je precies waarom peulvruchten standaard in je weekmenu horen te staan. Door zoiets ‘normaals’ als peulvruchten te eten kan het een stuk beter te doen zijn om af te vallen en je doel te behalen.

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten, die onder andere voorkomen in peulvruchten, zijn voor ons mensen onmisbaar. Je vindt deze stof dan ook in alle lichaamscellen. Het  belangrijkste bestanddeel van eiwitten zijn aminozuren. In totaal zijn er 20 verschillende soorten aminozuren die je lichaam nodig heeft. Van die 20 aminozuren maken we er zelf slechts 11 aan. De 9 overblijvende aminozuren moet je uit je dagelijkse voeding halen. Dit worden ook wel de essentiële aminozuren genoemd.

De belangrijkste voordelen van eiwitten

  • Ze helpen je lichaam meer vet te verbranden;
  • Eiwitten zorgen redelijk snel voor een langdurig voldaan gevoel, hierdoor eet je uiteindelijk minder;
  • Ze helpen je spiermassa te vergroten, zelfs op oudere leeftijd;
  • Eiwitten verminderen je trek in zoet;
  • Ze zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel;
  • Eiwitten kunnen stress verminderen.

De hoge voedingswaarde van peulvruchten 

Peulvruchten bestaan uit een vruchtblad aan de buitenkant en één of meerdere zaden aan de binnenkant. Ze maken deel uit van de vlinderbloemigen. Van sommige peulen zijn alleen de zaden eetbaar zoals bij kikkererwten, erwten en linzen. Bij andere peulvruchten zoals snijbonen eet je ook de peul zelf op. Peulvruchten hebben een hoge voedingswaarde. Ze zijn dan ook een belangrijke bron van vitamine B  en van mineralen zoals ijzer, magnesium, calcium, fosfor, jodium en kalium. Nog een leuke bijkomstigheid: peulvruchten bevatten nauwelijks calorieën. 

De belangrijkste gezondheidsvoordelen van peulvruchten

  • Ze zijn een belangrijke bron van energie door de aanwezigheid van de juiste koolhydraten;
  • Dankzij de vele voedingsvezels helpen peulvruchten tegen constipatie of verstopping en ze reguleren de suiker- en cholesterolwaarden in het bloed;
  • Peulvruchten verzadigen snel en langdurig zodat je minder eet, meer vet verbrandt en het afvallen beter volhoudt;
  • Ze zijn uitstekend voor hartpatiënten en diabetici;
  • Peulvruchten bevatten belangrijke B-vitaminen. Deze vitaminen zorgen voor een sterk zenuwstelsel. Daarnaast helpen B-vitaminen bij angst, stress en depressie;
  • Ze helpen overtollig vocht te verwijderen;
  • Peulvruchten kunnen het risico op aderverkalking, hart- en vaatziekten verminderen.