Er zijn talloze voedingssupplementen op de markt, maar voor wie zijn ze eigenlijk bedoeld? Wanneer zijn ze nuttig, niet effectief of zelfs schadelijk voor ons? In dit artikel verkennen we de algemene aanbevelingen voor het nemen van voedingssupplementen.

Wat zijn voedingssupplementen exact?

Een voedingssupplement is een voedingsmiddel dat bedoeld is als aanvulling op de normale voeding. Het idee achter voedingssupplementen is om voedingsstoffen te leveren die mogelijk niet in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd. Voedingssupplementen kunnen vitamines, mineralen, aminozuren, vetzuren en andere stoffen zijn die op de markt beschikbaar zijn in de vorm van pillen, tabletten, capsules, vloeistoffen, enz.

Supplement gebruik varieert in Europa. Het is bijvoorbeeld gebruikelijk in Duitsland en Denemarken (respectievelijk 43% en 59% van de volwassen bevolking) maar minder in Ierland en Spanje (respectievelijk 23% en 9%). Vrouwen gebruiken supplementen dan weer meer dan mannen.

Wie heeft voedingssupplementen niet nodig?

Supplementen zijn zeker en vast geen vervanging voor een uitgebalanceerd gezond dieet. Een dieet dat veel fruit, groenten, volle granen, voldoende eiwitten en gezonde vetten bevat, zou normaal gesproken alle voedingsstoffen moeten bevatten die nodig zijn voor een goede gezondheid. Maar mede door onze “moderne” levensstijl slaagt niet iedereen erin om elke dag gezond te eten.

De meeste mensen hoeven dus helemaal geen vitaminesupplementen te nemen en zijn in staat om alle vitamines en mineralen binnen te krijgen die ze nodig hebben door een gezond, uitgebalanceerd dieet te eten. Veel mensen kiezen ervoor om supplementen te nemen, maar te veel of te lang supplementen innemen kan schadelijk zijn.

Wie heeft voedingssupplementen wel nodig?

Het ministerie van volksgezondheid van het Verenigd Koninkrijk beveelt bepaalde supplementen aan voor sommige groepen mensen met een risico op een tekort.

Essentiële voedingsstoffen voor vegetariërs

Vlees en vis bevatten bepaalde voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft en die ontbreken in plantaardige producten. Als je alleen maar kaaspizza en vleesvervangers eet, krijg je gegarandeerd een tekort aan allerlei essentiële voedingsstoffen. Dat is de reden waarom vegetariërs vitamine B12, vitamine D, omega 3-vetzuren, jodium, ijzer, calcium en zinc moeten innemen ter vervanging.

Foliumzuur supplementen tijdens de zwangerschap

Alle vrouwen die een zwangerschap overwegen moeten een foliumzuur supplement innemen, net als elke zwangere vrouw tot week 12 van haar zwangerschap. Foliumzuur kan helpen neurale buisdefecten zoals spina bifida te voorkomen.

Supplementen die vitamine A, C en D bevatten

Alle kinderen van 6 maanden tot 5 jaar moeten een supplement met vitamine A, C en D innemen. Dit dient als voorzorgsmaatregel omdat opgroeiende kinderen mogelijk niet genoeg van deze vitamines krijgen, vooral kinderen die geen gevarieerd dieet volgen – bijvoorbeeld kieskeurige eters.

Conclusie

Sommige bevolkingsgroepen wordt geadviseerd om specifieke supplementen te nemen en niet alle groepen worden in dit artikel aangehaald. Maar de algemene boodschap is: volg een gezond en gebalanceerd dieet, lees zorgvuldig de etiketten van supplementen en verrijkte voedingsmiddelen en vermijd het nemen van meerdere doses die de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden overschrijden. Vraag in geval van twijfel advies aan een diëtist of arts voordat je een voedingssupplement kiest.

Leave a Reply