De dood is een onderdeel van het leven. Desondanks denken we er gelieve niet aan gedurende ons dagelijks leven. Bovendien wordt het overlijden van een dierbare ook niet tot in detail besproken. Vaak is het simpelweg te pijnlijk. Dat weerhoudt Vrouwe Fortuna echter niet; mensen gaan nu eenmaal dood. Persoonlijk had ik nog niet veel ervaring met het overlijden van een dierbare, laat staan het regelen van een uitvaart. Door een onverwachte wending van het lot stond ik een paar maanden geleden ineens voor deze lastige taak. De meest prangende vraag? “Regel ik de uitvaart helemaal zelf of toch gelieve niet?” Om deze beslissing voor jullie, mijn trouwe lezers, wat makkelijker te maken bespreek ik vandaag mijn ervaring. Zo behandel ik alles dat bij een uitvaart regelen komt kijken.
Het begint met een verklaring
Wanneer iemand is te komen overlijden, dan moet er zo spoedig mogelijk een verklaring gegeven worden. Regelmatig wordt dit gedaan door de behandelende arts of huisarts. Deze verklaring van overlijden bewijst eigenlijk dat de persoon in kwestie dood is. Dit papiertje heeft u vaak nodig wanneer u bijvoorbeeld aangifte wilt doen bij de gemeente. Daarnaast kan er geen uitvaart plaatsvinden zonder dit briefje. Zodra de verklaring van overlijden getekend is, dan gaat u aan slag met alle andere zaken. Zo moest ik bijvoorbeeld controleren of alles wel goed geregeld was door de overledene. Denk hierbij aan eventuele wensen, een uitvaartverzekering en nog meer van dat soort zaken. Wat enigszins logisch begint (een verklaring) loopt al snel uit tot een soort wervelwind aan documenten.
Hoofd boven water houden
Persoonlijk vond ik het allemaal wel veel. Als u een idee wilt krijgen wat er allemaal komt kijken bij een uitvaart, dan kunt u onder andere de uitvaart berekenen. Klik op de link om een offerte te krijgen. Zelf heb ik deze website ook gebruikt om de uitvaart te berekenen. Ik schrok wel een beetje. Nooit eerder had ik erover nagedacht dat een begrafenis zo veel geld kon kosten. Zo zijn er eerst de basis lasten die u moet betalen. Over het algemeen zijn dit de laatste verzorging, de openbaring van de overledene en soms de uitvaartverzorger. Daar komen vervolgens nog mogelijke kosten bovenop, zoals het drukken en verzenden van rouwkaarten of een rouwadvertentie plaatsen. Uiteraard moet er een hapje en een drankje zijn op zo’n sombere gelegenheid, dus betaalt u een cateringsbedrijf voor de koffie. Maar dat is nog niet alles.
Wensen van de overledene
Het kan zo zijn dat uw dierbare zijn einde al voorzag. In dat geval zullen er wat persoonlijke wensen zijn waar de uitvaart aan moet voldoen. Dit kan van alles zijn; van een specifiek nummer draaien tot een uitgebreid diner organiseren. Wanneer de dierbare niet verzekerd was, dan draait u tevens op voor deze kosten. Natuurlijk heeft u er alles voor over om uw geliefde een waardig afscheid te geven, alleen zijn de uitvaartkosten het laatste waar u aan wilt denken. Toch is het wel handig om vooraf de uitvaart te bereken. Dan weet u in ieder geval wat u te wachten staat. Voorkom nog meer vervelende verrassingen. Dat wilt u er namelijk niet bij hebben bovenop het rouwproces.