Als student heb ik vaak feestjes, waarbij ook de nodige drank gebruikt wordt. Vaak halen we dit bij een slijterij in de buurt of bestellen het online bij Drankdozijn.be. Vaak proberen we af te wisselen met welke drank we halen en vooral als we een keer iets bijzonders willen, is online bestellen erg makkelijk. Laatst hadden we een whisky avond. Omdat whisky een erg interessante drank is waar veel smaak aan kan zitten, heb ik besloten om een blog aan whisky te wijden.

Oorsprong

Ik heb het steeds over whisky, maar anderen noemen het whiskey. Hoe je het schrijft, hangt af van waar het vandaan komt. Whiskey is van oorsprong schots of Canadees. Whiskey daarentegen gaat over dezelfde drank maar de Ierse of Amerikaanse versie. Maar met whisky en whiskey wordt dus wel hetzelfde drankje bedoelt. Het is een sterke drank die gedistilleerd wordt uit granen. Eerst wordt er een beslag gemaakt van het graan en dit beslag gaat gisten. Bij dit gistproces worden alle aanwezige suikers omgezet tot alcohol. Deze vloeistof wordt vervolgens gedistilleerd. Zo blijven alle ongewenste stoffen achter. Het product hiervan is een vloeistof met een erg hoog alcohol percentage. Dit wordt verdund tot het gewenste alcoholpercentage bereikt is. Deze verdunde vloeistof wordt gerijpt op eikenhouten vaten. Door dit proces krijgt whisky de bekende smaak.

Soorten

Er bestaan vele verschillende soorten whisky. De meest gedronken is waarschijnlijk Tennessee whisky. Jack Daniels behoort namelijk tot deze soort en dat is natuurlijk een zeer bekend merk. Tennessee whisky komt uit Tennessee, een Amerikaanse staat. Deze whisky heeft een minimaal alcoholpercentage van 40% en wordt op basis van minimaal 51% mais gemaakt. De rijping van deze soort vindt plaats op Amerikaans eiken. Tennessee whisky wordt gefilterd door esdoorn houtskool. Deze manier van filteren staat ook wel bekend als ‘Lincoln County Process’, vernoemd naar de Lincoln County waar eerst de Jack Daniels distilleerderij stond. Deze whisky lijkt erg op bourbon, maar de kenner zal zeker wel verschil proeven. In de whisky wereld bestaat er dan ook niet één beste of één slechtste whisky. Het is voornamelijk een kwestie van smaak. Whisky kan onderverdeel worden in vier categorieën: licht en bloemig, fruitig en kruidig, vol en rond en krachtig en rokerig. Als je eenmaal weet welk smaakprofiel je voorkeur heeft, kan je specifieker gaan zoeken op een type whisky. Wil je het allemaal eens uit proberen? Ga dan naar een echte whisky proeverij. Hier kan je verschillende soorten proeven en kunnen ze je een hoop uitleggen over de verschillen.