Zoals ik vaker op mijn blog vertel ben ik hele goede vrienden met mijn hond genaamd Bram. Hij staat voor me klaar als ik terugkom van werk en weet me altijd op te vrolijken. Nu hebben Bram en ik samen een nieuwe hobby opgepakt, namelijk hardlopen. 

De juiste spullen

Voordat je gaat hardlopen met je hond moet je de juiste spullen in huis halen. Voor jezelf is goede sportkleding de beste oplossing. Als je geen nieuwe sportkleding wilt aanschaffen kun je ook beginnen in je vrijetijdskleding. Voor je trouwe viervoeter heb je een speciale hardloop hondenriem nodig. Vooral in het begin is deze riem essentieel om op elkaar ingespeeld te raken. Sommige honden kunnen na een tijdje ook zonder riem mee hardlopen als ze bij je in buurt blijven. Maar dit is bij iedere hond anders.  

Trainen

Net als bij mensen moeten honden hun conditie opbouwen. Een hond heeft van nature een prima conditie, maar hij is geen geboren lange afstandsloper. Een hond moet het in het wild tijdens de jacht hebben van een korte, felle sprint. Het is dus zaak om het hardlopen met je hond goed op te bouwen. Begin met steeds korte stukjes van een paar honderd meter. Moedig de hond aan en beloon hem als het parcours is afgelegd. Zo kun je de afstand steeds een stukje opvoeren en ook het tempo. Hoe je traint hangt natuurlijk ook af van je eigen conditie. Als je zelf al een geoefende hardloper bent is het zaak om niet te hard van stapel te lopen.

Niet elke hond is geschikt om mee hard te lopen 

Bram is altijd enthousiast om te gaan lopen, maar lang niet alle honden zijn hiervoor gemaakt. Sommige rassen, zoals husky's en windhonden, zijn gefokt om hard te lopen. De meeste werkhonden, zoals de bordercollie, zijn van nature geschikt voor hardlopen. Honden met platte neuzen daarentegen, zoals mopshonden en buldogs, zijn geen goede langeafstandatleten omdat ze snel oververhit raken. Voordat je start met hardlopen met je hond is het verstandig om even voor een controle bij de dierenarts langs te gaan. Een hond met hartproblemen, gewrichtsaandoeningen, kortademigheid of sterk overgewicht.