Zoals je misschien wel weet ligt de Nederlandse bodem werkelijk overal vol met kabels en leidingen. Dit kunnen leidingnetwerken zijn voor gas, voor elektriciteit of water maar ook internet en telefonie. Wanneer je gaat graven in jouw tuin kan je deze leidingen beschadigen. Let er dus goed op dat je op een plek gaat graven waar geen kabels in de grond zitten en als ze er wel zijn, hoe diep ze liggen. Benieuwd hoe je dit inzichtelijk krijgt? Lees dan snel verder!
Graven met de graafmachine melden
Wanneer jij jouw gazon gaat omspitten of een nieuw perkje aan wil leggen is de kans erg klein dat je een kabel of belangrijke leiding raakt. Ben je van plan om toch wat dieper te graven om bijvoorbeeld een overkapping te plaatsen, vijver of ander graafwerk waarbij machinaal gegraven moet worden? Dan moet je een Klic melding aanvragen. Er zijn kosten verbonden aan het maken van een graafmelding. De Klic melding kosten via de Klic App zijn €32,- exclusief BTW.
Je moet deze melding doen om inzichtelijk te krijgen waar er op jouw grond kabels en leidingen in de grond zitten.
Hoe werkt de Klic melding
Je doet de aanvraag via de website van Klic App. Dit doe je in drie makkelijke stappen: als eerst stel je coördinaten vast van de plaats waar je gaat graven. Vervolgens vul je jouw persoonlijke gegevens in en als laatste voltooi je de aanvraag door te betalen. Vaak worden de aanvragen al binnen dezelfde dag beantwoordt!
Waarom wil je graafschade voorkomen?
Eigenlijk wil je altijd wel voorkomen dat je schade maak aan het omliggende terrein. Of dit nu komt door iets wat jij zelf doet of wat anderen hebben gedaan, het is nooit leuk om schade te maken. Zeker als je het hebt over graafschade.
Er worden in België heel veel storingen veroorzaakt door graafschade. Alleen dit al is een reden om een Klic melding te doen, toch? Denk aan de elektriciteitsstoringen, kapotte waterleidingen en niet te vergeten, hoge kosten voor de veroorzaker ervan. Dit wil je ten allen tijden voorkomen.
Kortom: ga je graven? Heel leuk dat je iets gaat aanpassen aan jouw huis! Zorg er wel goed voor dat je weet waar je gaat graven en alle schade die je eventueel kan maken, voorkomt.
Doe je de klic-melding via Klic App? Let op dat Klic App data levert via het Kadaster, maar niet handelt voor of namens het Kadaster.