Wie tegenwoordig aan krachtsporten wil doen, heeft een keur van mogelijkheden om uit te kiezen. Wie lid wordt bij Fitness Brugge, kan de gewichten en apparaten inzetten op de manier die bij hem past. Het kan alleen wel heel lastig zijn om te bepalen welke nu het best bij jou past. Daarom is het goed om eens kort op een rij te zetten welke voor- en nadelen elke krachtsport heeft. Zo is het veel gemakkelijker om te bepalen welke je moet kiezen. Neem de volgende zaken daarom eens goed door voor je begint.

De keuze voor bodybuilding

De keuze voor bodybuilding is gemakkelijk te verdedigen. Niet alleen kan je ermee op je grootst en sterkst uitzien, wat voor de man vaak belangrijk is. Er komt ook een enorme hoeveelheid aan positieve hormonen en stoffen vrij in het lichaam tijdens de trainingen. De nadelen zijn echter natuurlijk ook duidelijk. Je kunt geen steken laten vallen, want dan word je direct teruggeworpen in je groei. Bovendien kan je niet in elke sportschool je maximale potentieel bereiken omdat dit niet toereikend is. Dat is dus wel een belangrijke afweging die je hierbij moet maken als sporter.

De opkomst van crossfit

Crossfit is een vorm van krachtsport die in recente jaren snel gegroeid is. Hier zitten ook voor- en nadelen aan die de moeite waard zijn om mee te nemen. Aan de ene kant is het natuurlijk veel gemakkelijker om je te meten met anderen in competitievorm. Dat is leuk. Aan de andere kant is het wel zo dat crossfit net wat meer kans op blessures met zich meeneemt. Het gaat vaak om lastige oefeningen die je vermoeid of onder druk doet. Dit kan dus niet de beste optie zijn als je nog onervaren bent als sporter.

Pak een kettlebell op

Die ronde kogels met dat handvat erop die in de hoek van de sportschool staan hebben ook een aantrekkingskracht op je. De kettlebells hebben ook de nodige voor- en nadelen als trainingsmiddel. Aan de ene kant kan je er een mooi uitgebalanceerd lichaam mee realiseren omdat elke spier gelijkmatig wordt aangepakt. Aan de andere kant kan je er nooit zo groot en sterk mee worden als je met dumbbells en barbells kunt worden. Als dat je doel is, is de kettlebell dus niet wat je zoekt. Weeg dat af voor jezelf voor je eraan gaat beginnen.

Kiezen voor powerliften?

Een meer specifieke vorm van krachttraining die mannen nog weleens wil aanspreken is powerliften. Al kiezen sommigen ook voor de zogenaamde strongman training. De voordelen hiervan is dat je kan ontdekken waar jouw menselijke plafonds liggen. Je gaat voor het maximale op de gekozen oefeningen. Het nadeel is natuurlijk dat dit niet heel erg gezond is. Daarom zal je dit meestal ook niet in de sportschool kunnen doen, maar moet je echt met gespecialiseerde trainers aan de slag. Dit is dus alleen leuk wanneer je de voorgaande opties al voorbij bent. Dan kan het wel waarde hebben.