Vroeger werd asbest volop gebruikt als isolatie- en/of bouwmateriaal. Dankzij de brandwerende eigenschappen werd het erg populair. Helaas werd op een gegeven moment ontdekt dat dit slechte gevolgen had voor de gezondheid. Asbest bleek levensbedreigende ziekten te veroorzaken. Daarom is het belangrijk om het te verwijderen, zelfs wanneer het niet met het blote oog te zien is. Maar dan rijst de vraag wat zijn de kosten asbest verwijderen? Daarvoor komt nogal wat kijken, juist omdat asbest vaak verstopt zit in het dak, de muur of in andere zaken. Dan moet er ook meteen gerenoveerd worden.

Diverse stappen tot verwijdering van asbest

Allereerst wordt geïnventariseerd om hoeveel asbest het gaat. Dat is een van de onderdelen als het gaat om de asbest verwijdering. Vervolgens wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn als het gaat om renovatie. Er kan tevens besloten worden dat het desbetreffende bouwwerk gesloopt kan worden, maar als het gaat om het behoud van het dak of de vloer is daar weer materiaal voor nodig. Zelf aan de slag gaan is niet aan te bevelen, vanwege het gevaar voor de gezondheid.

Wat gaat de verwijdering van asbest kosten en wie moet betalen?

Het is mogelijk om deze kosten fiscaal af te trekken, maar dit geldt helaas niet voor particulieren. Het geldt wel voor bedrijven als het bijvoorbeeld gaat om een loods waarin boten of andere zaken worden bewaard. Of voor een boerenbedrijf of andere ondernemingen. Alles draait om deze vraag: wat kost een asbestsanering? Het antwoord daarop is niet zo gemakkelijk, het is afhankelijk voor wie het is en hoeveel er moet gebeuren. Zorg er daarom voor dat je vooraf op de hoogte bent door een vrijblijvende prijsopgave te vragen. Het is tevens aan te bevelen om te ontdekken wat de mogelijkheden zijn als het gaat om hulp.

Er zijn alternatieven, zeker voor bedrijven

Asbest ontdekken is niet leuk, zeker niet als het gaat om de kosten. Het moet verwijderd worden maar wat kost een asbestsanering? Voor wie het financieel onmogelijk lijkt is het de moeite waard om de diverse mogelijkheden te ontdekken. Voor bedrijven is de verwijdering wel fiscaal aftrekbaar, voor particulieren helaas niet. Ook is er de mogelijkheid dat de gemeente subsidie geeft, zeker als het om een instelling gaat.

Wellicht kan zelfs een verzekering uitkomst bieden. Of het kan zo zijn dat er toch al renovatie, sloop of vervanging nodig was. Dan is het een goed moment om de asbest voor eens en altijd te verwijderen. Ga voor de beste keuze, namelijk het verwijderen van asbest voor de beste prijs!