Rosé en witte wijn echte vrouwendrankjes? Het is een ouderwets vooroordeel dat witte en rosé wijnen zoet en licht zijn en daarmee dus beter in de smaak vallen bij vrouwen dan bij mannen. Wij weten wel beter! Er zijn veel uitstekende, stoere witte en rosé-wijnen. Voor vrouwen én mannen. Gaat u wijn bestellen en wilt u dat uw keuze bij iedereen in de smaak valt? Lees dan deze tips.

In koelere wijnlanden als Duitsland en Oostenrijk worden tal van stoere, witte wijnen gemaakt. Druiven als Grüner Veltliner, Weissburgunder en Riesling staan vaak aan de basis van deze wijnen, die bijna zonder uitzondering ‘eetwijnen’ zijn. Oftewel, complex en krachtig en dus geschikt voor veel meer gelegenheden dan alleen een borrel. In het prestigieuze wijngebied Kamptal in Oostenrijk worden bijvoorbeeld prachtige Grüner Veltliners gemaakt. De wijnstokken zijn hier veelal meer dan vijftig jaar oud en groeien op een uniek terroir. Dat levert authentieke en zeer karaktervolle wijnen met levendige zuren en complexe smaken van rijp fruit op. In Duitsland worden mooie Weissburgunders gemaakt, een druif die in andere landen ook wel bekend is al Pinot Blanc. Weinhaus Büchin is een van de wijnhuizen die deze druif aangeplant heeft. Door de frissen zuren en volle, rijke smaak is hun Weissburgunder heerlijk bij gerechten met asperges met een zachtgekookt ei en ham.

Het scheelde niet veel of het Spaanse witte druivenras Godello was uitgestorven. De druif heeft zijn voortbestaan te danken aan een aantal wijnboeren die bleven geloven in de druif en besloten de wijnstokken aan te planten in hun wijngaarden. Nu groeit de druif in het Spaanse Galicië. Maar ook Portugese wijnboeren weten wel raad met de druif. De wijndruiven worden met de hand geoogst voor een precieze selectie van alleen de beste druiven. Deze Spaanse wijn is een echte topper met een luxueuze geur en smaak. U ruikt rijpe abrikoos en perzik en proeft een volle wijn met rijp tropisch geel fruit, sinaasappel en een minerale toon, die typerend is voor deze druif.

Ook maken ze in Spanje stoere maar frisse rosé wijnen, zoals de Rosado van het wijnhuis Bodegas Coviñas. De mooie helderroze kleur doet niet vermoeden dat de wijn, gemaakt van de stoere wijndruif Bobal, naast zomerfruit als aardbei en framboos ook een flinke vleug peper en een fris zuurtje in zich heeft. Perfect in balans. De wijn wordt gemaakt in Utiel-Requeña, ten westen van Valencia, waar wijnboeren zich verenigd hebben in een collectief en samen de meest fantastische wijnen maken. De combinatie van hun jarenlange kennis van wijn maken, het klimaat én het terroir (zand, klei en kalk) zorgt voor uitstekende resultaten en voor wijnen die in de smaak vallen bij iedereen!