Heb jij binnenkort nieuwe raamdecoratie nodig? Het kan lastig zijn om de juiste raamdecoratie te kiezen. Ik vertel je daarom waar je op moet letten als je nieuwe raamdecoratie zoekt.

In welke kamer komt de raamdecoratie?

Start met in welke kamer de raamdecoratie komt te hangen. Voor elke kamer moet de raamdecoratie aan andere voorwaarden voldoen. In de slaapkamer wil je het misschien helemaal donker kunnen maken. Je kunt dan het beste verduisterende raamdecoratie kiezen. In de woonkamer vind je het misschien juist fijn om nog een beetje naar buiten te kunnen kijken, maar wil je ook wat privacy. Semi-transparante duo rolgordijnen of gordijnen zijn dan geschikt. In natte ruimtes, zoals de keuken en badkamer, is het prettig als de raamdecoratie waterbestendig is. PVC jaloezieën zijn dan bijvoorbeeld een goede optie. In de werkkamer wil je aan de ene kant dat er natuurlijk licht binnenkomt, maar aan de andere kant wil je niet steeds afgeleid worden. Plisségordijnen worden aan de zijkant van het raam bevestigd, waardoor je ze van boven naar beneden en van beneden naar boven dicht kunt doen. Je kunt ze bijvoorbeeld voor het uitzicht hangen terwijl er boven- en onderlangs nog wel licht binnenkomt. Ideaal!

Voor welk raam is de raamdecoratie? 

Het kan ook belangrijk zijn voor welk type raam de raamdecoratie komt te hangen. Bij draai-/kiepramen en dakramen zijn plisségordijnen vaak de beste optie, omdat deze aan de rand van het raam bevestigd zijn. De plisségordijnen kunnen dan gewoon gesloten worden als het raam openstaat. Gaan je ramen naar binnen open, dan is het niet handig om daar rolgordijnen of lamellen voor te hangen. Gordijnen kunnen eigenlijk altijd wel, maar houd er rekening mee dat ze kunnen bewegen als het waait en het raam openstaat.

Past de raamdecoratie bij het interieur?

Vergeet tot slot ook niet om te kijken of de raamdecoratie bij het interieur past. Gordijnen zijn vaak een veilige keuze, omdat ze bij de meeste interieurs wel passen. Kies een kleur en stof die bij de rest van de ruimte past en er kan niet veel meer mis gaan. Lamellen staan vaak mooi in stoere en moderne interieurs. Houten raamdecoratie past goed bij Scandinavische en landelijke interieurs.