In Nederland zijn er momenteel zo’n driehonderd duizend geregistreerde werklozen. Daarnaast zijn er nog mensen die zelf op zoek zijn naar werk en nergens geregistreerd staan als werkzoekende of enige vorm van een uitkering ontvangen. Het aantal aangeboden vacatures is ook flink hoog. Op dit moment worden er ongeveer tweehonderdnegentig duizend vacatures aangeboden. Het aantal vacatures welke worden aangeboden stijgt al jaren. De meeste openstaande vacatures zijn er te vinden in de zakelijke dienstverlening, de handel en de zorg.
Hoe vind ik werk?
Er zijn veel openstaande vacatures in Nederland maar toch zoveel werklozen. Blijkbaar zijn de aangeboden vacatures niet passend genoeg voor de betreffende werklozen. Ieder kwartaal zijn er wel een flink aantal werklozen die weer een nieuwe baan vinden. Om weer werk te vinden zijn er verschillende manieren om dit te doen. In veel gevallen vinden mensen werk via een uitzendbureau. Nadat je hebt ingeschreven en je wensen kenbaar zijn gemaakt gaan de recruiters voor je aan de slag om een perfecte match en zo dus een baan voor je te vinden. Zelf op zoek gaan op de talloze vacature sites is ook een optie. Je zoekt bijvoorbeeld op logistiek vacatures in een bepaalde regio en er zal een lijst aan beschikbare banen in die sector verschijnen. Vaak kan je dan direct solliciteren bij het betreffende bedrijf. Maar veel bedrijven kiezen er ook voor om alles in eerste instantie uit te besteden. Pas in een verder stadium kom je dan in contact met de eigenlijke werkgever. Staat de gewenste vacature er niet tussen en je wilt wel graag bij dat bedrijf werken? Een open sollicitatie is dan zeker een mogelijkheid om eventueel later nog benaderd te worden.
Sectoren
In Nederland zijn er veel sectoren waarin je werkzaam kunt zijn. Niet iedere sector heeft evenveel groeipotentie. In de handel, vervoer en horeca kwamen er de laatste maanden veel banen bij. Andere bedrijfstakken met een grote banengroei waren de zorg, het onderwijs en de bouwnijverheid. Momenteel hebben ruim vijf miljoen werknemers een vaste arbeidsrelatie, ruim tweehonderd duizend meer dan een jaar eerder. Zij hebben een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en een vast aantal uren per week. Het aantal vaste werknemers neemt sinds een paar jaar weer toe, maar het is nog wel lager dan voor de economische crisis. Het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie is in dezelfde periode vrijwel voortdurend gegroeid, maar was in het afgelopen kwartaal lager dan vorig jaar. Deze daling kwam vooral door een afname van het aantal uitzendkrachten. Potentie voldoende om een kans te wagen op je droombaan in de door jou gewenste sector.