Raambekleding is van essentieel belang voor de sfeer binnen een ruimte. Bovendien biedt het ook veel praktische voordelen. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van voldoende lichtinval, maar ook het waarborgen van de hoeveelheid privacy in huis. Dit weten we eigenlijk allemaal wel. Toch zijn er ook nog heel veel gordijnen waarvan de functie zeker niet bij iedereen bekend is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij overgordijnen.

Overgordijnen worden vaak verward met vitrage. Dit komt doordat ze net als bij vitrage gecombineerd worden met klassieke gordijnen. Het grote verschil ligt hem in het materiaal. Vitrage is namelijk transparant. Alle overgordijnstoffen zijn dit echter niet. Overgordijnen worden vaak gecombineerd met andere soorten raambekleding en bieden verschillende voordelen.

Nog niet overtuigd van de meerwaarde van overgordijnen? In dit artikel vertellen we je alles over het belang hiervan voor jouw interieur.

Isolerende functie

Het is geen geheim dat de energieprijzen momenteel de pan uit rijzen. Naar verwachting zullen heel veel mensen het komende jaar moeite krijgen om hun energierekening te blijven betalen. Voorlopig zullen we hier ook nog geen daling in verwachten. Daarom is het juist nu belangrijker dan ooit dat we beter gaan isoleren.

Er zijn heel veel verschillende manieren om te isoleren. Veel mogelijkheden zijn echter enorm prijzig. Het kan gelukkig ook goedkoper. Met raamdecoratie van Veneta.com voorkom je torenhoge prijzen en isoleer je je woning nog beter.

Wees je er van bewust dat de meeste warmte uit de ramen ontsnapt. Dit gebeurt meestal door onvoldoende isolatie bij de raampartijen. Nu kun je natuurlijk kiezen voor dubbelglas, maar dit is erg prijzig. Een goede tussenoplossing is het gebruik van overgordijnen. Op die manier creëer je een extra isolerende laag tussen het raam en de woning. Zo kan warmte minder snel ontsnappen en zal de temperatuur in huis veel stabieler blijven. Dat maakt dat je minder snel hoeft te stoken en zo op de lange termijn geld kunt besparen.

Verduisterend

Overgordijnen kunnen tevens worden gebruikt in de slaapkamer om de ruimte nog meer te verduisteren. Dit zien we vaak als mensen echt in het pikkedonker willen slapen, maar het verduisterende gordijn alsnog te veel licht doorlaat. Met behulp van een overgordijn zorg je er voor dat het licht minder fel is en creëer je een echte donkere kamer. Zo zal de nachtrust nooit meer onnodig verstoord worden door straaltjes met licht.  

Geluidsabsorptie

Woon je in een drukke stad en ervaar je soms veel hinder van geluiden van buitenaf? Of heb je zelf een druk gezin en wil je liever niet dat de geluiden buitenshuis te horen zijn? Dan kan het gebruik van overgordijnen een uitkomst zijn. Ze absorberen het geluid binnenshuis. Hierdoor hoor je ook veel minder van buiten en ben je tevens minder snel een stoorzender voor anderen.

Let wel op de stoffen die worden gebruikt bij de overgordijnen. Kies bij voorkeur voor een mix-stof zodat deze nog een tikkeltje dikker is en daardoor beter het geluid kan absorberen.