De meeste mensen kennen luizen die voorkomen bij mensen en bij planten. Je ziet het bij de planten al snel en bij jezelf kan je het natuurlijk voelen, aan dat gekriebel ontkom je natuurlijk niet. Maar bij dieren is het soms wat moeilijker te ontdekken. Als je kippen, parkieten of vogels hebt, dan ben je vast en zeker bekend met het woord bloedluis. Het zijn die kleine rode beestjes die je in het kippenhok tegen kan komen. Bloedluis is namelijk een parasiet die voornamelijk voorkomt bij pluimvee. De parasiet leeft letterlijk van het bloed van de vogels. Daar heeft hij zijn naam dan ook aan te danken, want na het volzuigen van het bloed van de vogels kleurt de parasiet rood. Het zijn lastige beestjes en ze zijn dan ook lastig te bestrijden. Zodra je ze ontdekt hebt bij je vogels kan je er dan ook maar beter zo snel mogelijk wat tegen doen. Gelukkig zijn er wel wat dingen die je kan doen om van bloedluis af te komen. Lees in deze blog wat je ertegen kan doen!
Bloedluis eitjes
Zo’n bloedluis plant zich voort. Dit doet hij door het leggen van eitjes. Heel toevallig, aangezien je kippen ook eieren leggen. Deze eitjes van de bloedluis wil je liever niet bij je ontbijt hebben. De eitjes moeten ook weg wanneer je ze gaat bestrijden, anders herhaalt het probleem zich. De luis legt gemiddeld zo’n 3500 eitjes in haar leven, het is dus van belang om die beestje zo snel mogelijk weg te krijgen. Niet alleen de beestjes maar ook de eitjes van ze, om te voorkomen dat die uitkomen want dan kan je weer van voor af aan beginnen met de schoonmaak. Om de bloedluis te bestrijden kan je roofmijten tegen bloedluis inzetten. Die eten de luizen. Nieuwe eitjes die uitkomen, dus nieuwe luizen die geboren worden, worden ook door de roofmijt opgegeten. Zo los je het probleem op een milieuvriendelijke manier op.
Voorkomen is beter dan genezen
Ook voor de luizen geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Je wilt natuurlijk niet dat je iedere keer die luizen weer te lijf moet gaan. Het preventief aanpakken van bloedluis kan op meerdere manieren. Zo is er de praktische oplossing; het hok van binnen wit verven. Wanneer er een luis is, zie je deze vele malen sneller dan in een donker hok. Ook zijn er meer slimme oplossingen zoals een additief in het water van de kippen doen. Het gebruik van diatomeeënaarde is een andere oplossing die men gebruikt. Dit is een aarde gemaakt van miljoenen jaren oude celdiertjes. Klinkt misschien gek maar het heeft een enorm drogend effect. Ook is de structuur anders dan van gewone aarde. Je verspreidt het makkelijk met een borstel in het hok. Neem goed alle hoeken en kieren mee. Je hoeft niet bang te zijn dat de kippen of andere vogels het binnenkrijgen. Dit is namelijk geen probleem! Het wordt zelfs in sommige gevallen als supplement gebruikt. Kortom, een ideale all-round oplossing om preventief die lastige bloedluis tegen te gaan.
Vogelhok aanpassen om bloedluis te voorkomen
Ook kan je hangstokken maken, op die manier kunnen de luizen niet overkruipen. En wat ook een goed idee is is om het kippenhok vogeldicht te maken voor vogels van buitenaf die even op bezoek komen bij je kippen. Deze vogels dragen namelijk ook vaak bloedluizen bij zich. En zo worden jouw kippen natuurlijk makkelijk besmet met deze vervelende mijt. En natuurlijk is het van belang om het hok altijd goed schoon te hebben en te houden. Zoals je ziet kan je heel wat dingen doen om bloedluis bij jouw geliefde vogels te voorkomen. Tijd om dat hok onder handen te nemen!